Подходяща диета при киселини — за ежедневие без симптоми
Резюме
Порция мюсли за закуска, вкусно печено за обяд и ябълка между тях: стомахът има много работа през деня. С всяка хапка производството на стомашна киселина трябва да се стимулира отново. Когато тази система е дисбалансирана, след хранене се появяват киселини и други стомашни смущения. Как могат да бъдат предотвратени тези проблеми? И какво е част от правилния хранителен режим при киселини?
Можете да избегнете киселините, като се храните правилно: най-добрите съвети
Ако често се борите с киселини, подуване и други проблеми, свързани с образуването на стомашни киселини след хранене, обърнете специално внимание на хранителния си режим. По принцип всеки реагира различно на диети и определени храни — за да предотвратите киселини и регургитация след хранене, важно е да тествате какъв хранителен режим работи най-добре за Вас и стомаха Ви.
Има обаче някои общи хранителни съвети за киселини, които всички страдащи трябва да следват. Отсега нататък мазната и пикантна храна вече не трябва да присъства в менюто — или поне не толкова често. Вместо това изберете лесни за смилане храни като ориз, постно месо и зеленчуци. Алкохолът и никотинът трябва да бъдат табу, тъй като те също увеличават производството на стомашна киселина.
Наднорменото телесно тегло като рисков фактор
Затлъстяването не само насърчава заболявания на сърдечно-съдовата система, но и развитието на киселини. По-специално излишните мазнини в областта на корема бързо оказват натиск върху стомаха. В един момент мускулът сфинктер на входа на хранопровода вече не издържа на този натиск и се отваря — появяват се неприятни киселини.
Някои храни могат да причинят значително увеличаване на образуването на стомашни киселини. Ето защо, за хората, които често страдат от киселини, тези храни трябва да се появяват в чинията само рядко и в малки количества. Сред тях са например:
//газирани напитки
//кафе
//сокове
//плодови чайове
//сладкиши
//бял и препечен хляб
//тлъсти месни и колбасни изделия
//силно киселинни плодове като киви, мандарини или череши
//бобови растения
//сладкиши
//маслени млечни продукти
//готови ястия
Някои навици могат да причинят стомашни проблеми след хранене
Повечето страдащи понасят пълнозърнести продукти, храни с ниско съдържание на мазнини и киселини, както и негазирани и неподсладени напитки.
Някои навици могат да причинят стомашни проблеми след хранене. Но не само това, което ядете, влияе върху склонността Ви към киселини, начинът, по който се храните, също играе голяма роля. Няколко малки хранения, разпределени през деня, имат предимството, че стомахът не е претоварен, така че да може да разгражда и смила храната на спокойствие.
Също така се препоръчва да не ядете нищо два до три часа преди лягане или тренировка. В противен случай мускулът сфинктер между хранопровода и стомаха ще има трудности да задържи киселината, когато лежите или се движите; така бързо се появяват стомашни проблеми. И един последен съвет: не яжте твърде бързо. „Бързай бавно!“ — това се отнася и за стомаха Ви. Ако голямо количество храна попадне бързо в стомаха, той реагира, като произвежда големи количества киселини. По това време подуването и киселините след хранене са неизбежни.
Ефект на хранителния режим върху образуването на стомашни киселини
Стомахът произвежда стомашен сок през целия ден — без външен задействащ фактор. Стомашните киселини, от друга страна, се образуват само когато човек действително яде храна. За целта не е необходимо части от храната да попадат в стомаха. Дори сензорни стимули, като гледката или миризмата на вкусна храна, са достатъчни, за да предизвикат образуване в стомаха.
Основната причина стомашните киселини да не се секретират непрекъснато е тяхната агресивност. Ако са били в стомаха дълго време без подходяща задача, може да причинят големи щети там, както и в хранопровода. Има няколко защитни механизма за предотвратяване на увреждане на стомашната стена по време на храносмилането:
//Стомашната слуз гарантира, че стомашните киселини не влизат в директен контакт със стомашната стена.
//Стомашната лигавица отделя бикарбонат, който е вграден в стомашната слуз и допринася за неутрализацията на киселината там.
Следователно клетките на стомашната лигавица се характеризират с висока способност за самовъзстановяване. Незначителните увреждания се възстановяват редовно и старите, износени клетки на лигавицата се обновяват. Стимулира се и кръвообращението в т.ч. и хормона за защита на стомаха (простагландин Е2).
Въпреки това, дори тези защитни механизми не могат да направят нищо срещу твърде много стомашна киселина. По този начин определени храни могат да предизвикат това свръхпроизводство. Тяхната консумация стимулира образуването на киселина и по този начин може да бъде отговорна за киселини, наред с други неща. Стомашните проблеми, свързани с киселините, не трябва просто да се приемат: Талцид® може да свърже излишната киселина и да защити лигавицата и да я поддържа в естествената ѝ функция.