Обратно изтичане на стомашно съдържимо в хранопровода — съвети и лечение
Резюме
Дъвченето само по себе си не е достатъчно, за да се разгради достатъчно храната. В допълнение към по-нататъшното механично раздробяване, в стомаха се извършва и химическо смилане на протеини и мазнини. За това са важни солната киселина, пепсинът и липазата, произвеждани от жлезите на стомашната лигавица. Ами ако стомашната киселина попадне на грешното място? Това може да причини симптоми като киселини, рефлукс на стомашно съдържимо в хранопровода или болка в стомаха. Тук можете да разберете как работи стомашната киселина и какво причинява прекомерни нива на стомашна киселина.
Как действат стомашните киселини
Стомашният сок, храносмилателната течност на стомаха, се състои от различни компоненти:
//стомашна киселина (солна киселина)
//пепсиноген (или пепсин след активиране от стомашна киселина)
//слуз (муцин)
//стомашна липаза
//интринзик фактор (важен за усвояването на витамин B12)
//вода
На ден се произвеждат около 2 литра стомашен сок. Стойността на pH на стомашния сок е между 1 и 4.
Стомашната киселина убива микробите
Заедно с храната в стомаха попадат и всички патогени, които се съдържат в нея. Но преди да могат да причинят повече щети в тялото, стомашната киселина ги убива: патогените обикновено не оцеляват в кисела среда като стомаха.
Стомашната киселина се произвежда от париеталните клетки на стомашната лигавица. За да се предотврати атака на самия стомах, стомашната лигавица е покрита с устойчива алкална слуз.
Производството на киселина се стимулира от помирисването и вкусването на вкусна храна. Основната киселинна секреция обаче се причинява от самата храна в стомаха. През нощта киселинната секреция е ниска, но може да атакува стомашната лигавица на празен стомах.
След като стомашната киселина е свършила работата си в стомаха, тя пътува заедно със съдържанието на стомаха към червата. Там присъстват други храносмилателни сокове и ензими, които, от една страна, неутрализират стомашната киселина, а от друга страна, допълнително разграждат поетата храна.
Стомашен киселинен рефлукс — когато тялото произвежда твърде много стомашни киселини
Ако има дисбаланс в образуването на стомашни киселини, това често има неприятни последици. Прекалено киселинният стомах може да причини симптоми като киселини, киселинна регургитация, стомашна болка или гадене. Следните общи мерки могат да помогнат при симптоми, свързани с киселините, като:
//избягване на храни и напитки, които не са подходящи (напр. цитрусови плодове, мазни храни, мента);
//избягване на особено големи и късни хранения;
//загуба на тегло;
//спане с повдигната глава (наклонена, без навеждане на главата);
//полезен съвет: отказване от пушенето и намаляване на консумацията на алкохол.
При засегнатите хора симптомите на киселини и стомашна болка могат да бъдат свързани с неприятни симптоми и ограничения. Симптомите могат да се лекуват главно чрез елиминиране на причинителя — ако е възможно. Приемането на лекарства като Талцид® също може да помогне, тъй като те неутрализират излишната стомашна киселина и облекчават симптоми като киселини, болки в стомаха и киселинен рефлукс.
Въпреки че регургитацията обикновено е безвредна, тя може също да е признак на заболяване като гастроезофагеална рефлуксна болест.
Между другото:
Всъщност производството на твърде малко стомашна киселина също може да причини проблеми: липсата на достатъчно киселина може да причини усещане за ситост и гадене.