Стомашни киселини — подпомагането на храносмилането започва в стомаха
Резюме
Дъвченето само по себе си не е достатъчно, за да се разгради достатъчно храната. Стомашната киселина причинява частично набъбване на протеините, което позволява по-лесно разграждане. Киселият стомашен сок има бактерициден ефект, тъй като унищожава всички патогени, които се въвеждат в тялото с храната. Ами ако се произвежда твърде много стомашна киселина? Прекомерната секреция на стомашна киселина може да има много причини.
Как действат стомашните киселини
Стомашният сок, храносмилателната течност на стомаха, се състои от няколко различни компонента:
//стомашна киселина (солна киселина)
//пепсиноген (или пепсин след активиране от стомашна киселина)
//муцини
//интринзик фактор (важен за усвояването на витамин B12)
//вода
Когато сдъвканата храна попадне в стомаха, тя вече е доста раздробена и смесена със слюнката, но това не е достатъчно за оптимално използване на нейните съставки. Ето защо е налична стомашната киселина: агресивната киселина атакува храната и я подготвя за по-нататъшно смилане. Стойността на pH на стомашната киселина е около 2 до 4, а на гладно е между 1 и 1,5.
Друго предимство на стомашната киселина
Заедно с храната в стомаха попадат и всички патогени, които се съдържат в нея. Но преди да могат да причинят повече щети в тялото, стомашната киселина ги убива: патогените обикновено не оцеляват в кисела среда като стомаха.
Стомашната киселина се произвежда от париеталните клетки на стомашната лигавица. За да се предотврати киселината да атакува стомашната лигавица, нейните компоненти първо се освобождават и едва след това се сглобяват, когато тялото приеме, че стомашната киселина наистина е необходима. Обикновено тялото произвежда толкова стомашна киселина, колкото е необходимо за смилане на храната, която яде.
Това производство се задейства от няколко стимула:
//самата мисъл за предстоящото хранене
//възприятия като вид или миризма на храна
//директен контакт на храната със стомашната лигавица
След като стомашната киселина е свършила работата си в стомаха, тя пътува заедно със съдържанието на стомаха към червата. Там се добавят допълнителни храносмилателни сокове, които от една страна неутрализират стомашната киселина, а от друга страна допълнително разграждат приетата храна.
Стомашен киселинен рефлукс — когато тялото произвежда твърде много стомашни киселини
Ако има дисбаланс в образуването на стомашни киселини, това често има неприятни последици. Прекалено киселинният стомах може да причини симптоми като киселини, връщане на киселинно съдържание от стомаха към хранопровода, стомашна болка или гадене, и усещане за ситост. Има много причини, тъй като много фактори могат да причинят прекомерно увеличаване на производството на стомашна киселина:
//вещества като кафе, никотин и алкохол;
//стрес;
//много мазна или кисела храна;
//храни, които увеличават производството на киселина (като цитрусови плодове, бобови растения и бял хляб);
//някои лекарства, като болкоуспокояващи;
//Инфекция с Helicobacter pylori (може да причини възпаление на стомашната лигавица и язва на дванадесетопръстника);
//заболявания като хормонален дисбаланс.
При засегнатите, съдържанието на стомаха е много киселинно, особено във връзка с киселини и болки в стомаха, асоциирани с много проблеми и ограничения. Симптомите могат да се лекуват предимно чрез справяне с причината. След като причината бъде идентифицирана и лекувана, производството на стомашна киселина обикновено намалява. Приемането на лекарства като Талцид® също може да помогне, което неутрализира излишната стомашна киселина и облекчава симптоми като киселини, болки в стомаха и киселинен рефлукс.
Между другото:
Всъщност производството на твърде малко стомашна киселина също може да причини проблеми: ако няма достатъчно стомашна киселина, храната не може да се разгради достатъчно, което улеснява микробите. При засегнатите това обикновено се проявява под формата на повишена чувствителност към бактериални стомашно-чревни инфекции, метеоризъм и симптоми на дефицит на определени вещества.